Център за хлебни вкусове

center-for-bread-flavour-3 Центърът за хлебни вкусове (Center for Bread Flavour) ви предоставя възможността да срещнете хора, които споделят вашата страст при приготвянето на хляба. Това е идеалното място, където можете да доразвиете своите идеи и да ги реализирате на практика.

Мисия на Центъра за хлебни вкусове:

Video

 • Да бъде референтно място, където учени в областта на хлебопроизводството и служители на Пуратос заедно опитват и споделят най-добрите практики в създаването на аромати и технологиите на ферментация на вкусния и висококачествен хляб; 
 • Център за обучение и представяне на нови идеи, като по този начин предложим повече стойност на нашите клиенти;
Най-доброто място да споделите своите идеи и да ги реализирате на практика.

Библиотека за закваски:

Sourdough-library.jpg


Библиотеката за закваски (Sourdough Library) на Пуратос Груп се намира в Центъра за хлебни вкусове (Center for Bread Flavour) в Сейнт Вит (Белгия). Библиотеката е първата по рода си в света и има за цел да поддържа и съхрани многообразието от закваски и специфичните техники при печене в хлебопроизводството. Тази библиотека е приютила уникална колекция от закваски от цялото земно кълбо.


Ето и някои интересни факти:

1. първите закваски са събрани от Пуратос през 1989 година

2. В състава на колекцията в момента влизат: 

 • 37 италиански
 • 2 гръцки
 • 3 унгарски
 • 1 закваска от Сан Франциско
 • повече от 700 типа мая
 • повече от 1500 типа млечно-кисели бактерии
Библиотеката за закваски е първата по рода си в света

Какво представлява закваската:

Sourdough Library


Закваската е естествен продукт за приготвяне на хляб. Тя се прави главно от 3 съставки:

 • брашно
 • вода или друга течна съставка като сок, прясно мляко, кисело мляко
 • два типа микроорганизми: млечно-кисели бактерии и т.нар. "диви дрожди"
Използването на закваска определя характерния вкус на хляба. В зависимост от това, какъв тип закваска използвате крайния резултат може да бъде много различен. Това е така, защото вкусът и ароматът на закваските зависят от преобладаващите микроорганизми, а те са различни по целия свят.

С какво може да се сравни ферментацията на закваската:

Закваската може да се сравни с всичко, което ферментира: вино, сирене, кисело мляко, бира... Във всички тези продукти микроорганизмите играят същата роля, както и в закваската - произвеждат киселини, естери, алкохол и въглероден двуокис. Както може да се очаква за естествен продукт, ароматът и структурата му се променят по време на ферментацията. Всички знаем, че отлежалият продукт проявява повече аромат и вкус. Това е така и при приготвянето на хляб. Колкото по-дълго време протича ферментацията, толкова повече се развива вкуса. Може да се каже, че времето е най-важният фактор, за да се направи хляб с превъзходен вкус.