Указание за дневни количества (GDA)

Указанието за дневните количества дава препоръка за приблизителното количество калории, мазнини, наситени мастни киселини, протеини, фибри, сол, захар и др., които съставляват една здравословна диета.
Препоръките за възрастни се основават на типичните изисквания за здрави мъже и жени с нормално тегло и на възраст над 18 години. Добре е да се има предвид, GDA са само с информационна цел - оптималният прием на хранителни вещества може да се различава в зависимост от възрастта, пола, хранителния режим, теглото, нивото на физическа активност и други фактори.  

Стойностите на Указанието за дневни количества (GDA) върху етикетите се предоставят от компаниите за храни и напитки на доброволни начала. Целта е да се помогне на потребителите да разбират смисъла на хранителните данни и по какъв начин хранителните продукти допринасят за постигане на общата цел - балансирана диета.  

Указанията GDAs съдържат ограничаващи насоки за хранителни вещества, които трябва да се консумират в умерени количества. Например, за общото количество мазнини, индикацията е да се консумират "по-малко от 70 гр." на ден. Наситените мазнини, общата захар и натрият също са посочени като насоки за ограничаване, а насоката за диетични фибри е минимално изискване ("най-малко 25 гр.")


За повече информация посетете:
http://www.gdalabel.org.uk/gda/home.aspx
http://www.whatsinsideguide.com/

Вижте и видео-материала на:  http://www.gdalabel.org.uk/gda/useful_material/video_channel.aspx

Свързани документи