Пребиотици

Пребиотиците са хранителни съставки, които създават по-благоприятна среда за полезните бактерии и по-малко благоприятна среда за вредните. Тези несмилаеми влакна ферментират в дебелото черво в резултат на по-ниска киселинност (PH) и това съдейства за по-здравословна чревна флора.
По този начин пребиотиците помагат за поддържане на здравословен баланс на бактериите в храносмилателната система. Здравето на храносмилателната система е важно, защото тя изпълнява много функции в организма: 
  • метаболизъм
  • хранене
  • защита

Целта на пробиотиците е:

  1. Насърчаване на здравословната микрофлора на червата
  2. Поддържане цялостта на клетките, които изграждат стената на дебелото черво
  3. Засилване усвояването на храната в червата.
Пребиотиците имат огромен потенциал в здравословното хранене и има все повече доказателства за тяхната полза. Те могат да се комбинират с пробиотици (живи микроорганизми, съдържащи полезни бактерии, които се срещат естествено в храни като киселото мляко), за да се създаде симбиоза между тях.
Пребиотиците имат огромен потенциал в здравословното хранене.

Знаете ли, че...

Пуратос разработи пребиотик концепция за хляб?