Шоколадът и здравето

11 сеп 2023

Здравословен ли е шоколадът?

Шоколадът е преди всичко храна, която се консумира за удоволствие. Има високо енергийно съдържание, което означава, че трябва да се консумира умерено. Шоколадът обаче не е като другите лакомства: какаото съдържа редица съединения от семейството на полифенолите, включително флаваноли, които имат благоприятен ефект по отношение на здравето на сърцето. Може също да има положителен ефект върху мозъчната функция (напр. паметта).

Какаото също така съдържа значителни количества определени минерали, по-специално магнезий, който подпомага мускулната функция и помага за противодействие на умората.

Тъмният шоколад съдържа повече какао (и следователно повече флаваноли) и по-малко захар. Белият шоколад се прави със захар и какаово масло, следователно не съдържа флаваноли. Млечният шоколад е по средата - съдържа флаваноли, но в по-малки количества от черния шоколад.

Консумацията на 10 g шоколад ви осигурява приблизително 55 kcal, които могат лесно да бъдат поети с балансирана диета и препоръчителен дневен прием от 2000 kcal. Няма установена връзка между консумацията на шоколад и наддаването на тегло. Всъщност, някои проучвания показват, че шоколадът може да има някои благоприятни ефекти върху здравето, особено върху здравето на сърцето (1,2,3).

1. Katz DL et al. Cocoa and chocolate in human health and disease. Antiox Redox Signal 2011;15(10):2779-811.
2. Matsumoto C et al. Chocolate consumption and risk of diabetes mellitus in the Physicians'
3. Health Study. Am j Clin Nutr 2015;101(2):362-7. Belz GG, Mohr-Kahaly S. Cacoa and dark chocolate in cardiovascular prevention? Dtsch Med Wochenschr 2011;136(51-52):2657-63.

Съдържа ли шоколадът много калории? Каква е разликата между черния, млечния и белия шоколад в този смисъл?

Шоколадът е енергийно богата храна: средно той съдържа 550 калории на 100 грама, което съответства на 55 kcal на две малки квадратчета (10 g). Това отчасти се дължи на факта, че шоколадът има ниско съдържание на вода (между 1 и 5%) и съдържа значително количество мазнини - какаово масло, естествено присъстващо на какаовите зърна. Мазнините са макроелементите с най-висока енергийна плътност - те осигуряват 9 kcal на грам, в сравнение с 4 kcal на грам за въглехидратите и протеините.

Следователно, колкото повече какаово масло ядете, толкова повече калории консумирате. Въпреки това, разликата между различните видове шоколад остава малка (+/- 5% спрямо средното). Освен това всички видове шоколад са калорични и трябва да се консумират умерено.

Какво е съдържанието на захар в шоколада?

Всеки вид шоколад има различно съдържание на захар. Натуралният (черен) шоколад, който е с високо съдържание на какао, съдържа много по-малко захар от млечния или белия. Следващата таблица показва количеството захари в 10 g шоколад, т.е. стандартна порция от 2 квадратчета (= 1 голямо блокче или 2 малки блокчета)

 

гр. захари в 10 гр шоколад

 

Черен шоколад 70%

2.1

 

Черен шоколад 40%

4.0

 

Млечен шоколад

5.0

 

Бял шоколад

5.7

 

Шоколадът причина ли е за затлъстяването?

Не. Нито една храна не може да бъде обвинена за това. Затлъстяването е сложен проблем, който се влияе от няколко фактора като храна и физическа активност, така че трябва да се вземат предвид пълноценната хранителна диета и нивото на активност. Освен това е важно да се има предвид, че шоколадът е продукт за удоволствие; както при всички продукти за удоволствие, това означава, че трябва да се консумира умерено.

Защо черният шоколад се смята за здравословен/по-здравословен?

Тъмният шоколад се счита за по-здравословен, тъй като съдържа по-малко захар от другите видове шоколад (млечен и бял). Тъмният шоколад също съдържа по-висок процент какао (сухо какаово съдържимо). Това означава, че съдържа много потенциално интересни вещества, особено полифеноли и други антиоксиданти. Проучванията приписват ползите за здравето от шоколада главно на тези компоненти. Шоколадът може също да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и да подобри мозъчната функция1. Някои проучвания дори показват, че яденето на шоколад може да преобърне влошаването на функциите на мозъка с напредването на възрастта2.

 

1. Latif R. Neth J Med 2013;71:68-68.
2. Moreira A et al J Alzheimers Dis 2016 ;53 :85-93.