Шоколадът и специалните хранителни нужди

5 сеп 2023

Може ли диабетик да яде шоколад?

Диабетиците не трябва напълно да изключват шоколада от диетата си. Шоколадът може да се яде в умерени количества от хора с диабет, стига да бъде част от здравословна диета или в комбинация с упражнения. Шоколадът не предизвиква висок гликемичен отговор, тъй като мазнините, които съдържа, го забавят. Въпреки това, за да избегнат всякакви рискове, пациентите с диабет трябва да обсъдят този въпрос със своя лекар.

Като алтернатива, Belcolade произвежда гама шоколади без добавена захар – черен, млечен и бял

Какви видове алергии трябва да имате предвид, когато ядете шоколад?

Истинските алергии към какаото (основната съставка на шоколада) са редки1. В шоколада обаче често се добавят съставки, които съдържат алергени. Например млечният и белият шоколад съдържат мляко на прах, което може да бъде причина за алергии. Използването на соев лецитин в шоколада също може да бъде проблематично за хора със соеви алергии. Други примери за алергени, които понякога се добавят към шоколада, са фъстъци, ядки, горски плодове и пшеница. В много страни е задължително производителите на храни ясно да посочват алергенните вещества в списъка на съставките на техните продукти. Ето защо е силно препоръчително хората, страдащи от алергии, да четат внимателно етикетите на всички продукти.

В някои случаи е възможно следи от алергени да присъстват в шоколадов продукт, дори когато не се използват като съставка. Това може да се случи, когато шоколадът се произвежда на оборудване, което се използва и за производство на продукти, които съдържат алергени. Това се нарича „кръстосано замърсяване с алергени“. Някои производители на храни добавят предупреждението „може да съдържа следи от [име на алергена]“ към опаковката на своите продукти, когато даден продукт може да бъде замърсен по този начин. В случай на съмнение, силно се препоръчва всеки, страдащ от алергия, да се свърже с производителя на храните за допълнителна информация.

Тъй като в Belcolade не се обработват, нито се използват ядки, шоколадите Belcolade не съдържат ядки!

1. Ерве Робер (2015). Les vertus santé du chocolat. VRAI/FAUX sur cet aliment gourmand Edp Sciences

Шоколадът съдържа ли глутен?

Шоколадът като такъв не съдържа глутен. Въпреки това съставките, които обикновено се добавят към шоколада, може да съдържат глутен. Поради това е много важно хората с цьолякия/непоносимост към глутен да ядат само шоколад, който не съдържа зърнени храни, брашно, малцов сироп или други съставки, които биха могли да съдържат следи от глутен. Страдащите от цьолякия (целиакия)трябва много внимателно да прочетат списъка със съставките на шоколадовите продукти, преди да ги изядат.

Въпреки това е възможно шоколадовите продукти да съдържат следи от глутен, дори когато продуктите, съдържащи глутен, не са добавени като съставка. Това се случва например, когато шоколадът е замърсен по невнимание, тъй като е произведен във фабрика, която произвежда и продукти, които съдържат глутен. Това се нарича „кръстосано замърсяване“. В случай на съмнение, силно се препоръчва всеки, страдащ от цьолякия (целиакия), да се свърже с производителя на храните за допълнителна информация.

Шоколадът подходящ ли е за вегетарианци и вегани?

Самият шоколад идва от растение и затова е подходящ за вегетарианци и вегани. По време на производствения процес обаче някои добавки или съставки, които не са подходящи за този тип диети, могат да бъдат добавени към продуктите на шоколадова основа. Например, млечният и белият шоколад не са подходящ за вегани и определени вегетарианци (ово-вегетарианци). Ето защо е важно вегетарианците и веганите да прочетат списъка със съставките на продуктите, преди да ги консумират.

Като алтернатива, Belcolade произвежда гама от продукти, подходящи за вегани, които имат вкусови качества изключително близки до млечния (Belcolade PBM) и белия (Belcolade PBW36) шоколад. Нещо повече, при работа, те могат да бъдат третирани като шоколад, тъй като са създадени на основата на какаово масло и се обработват по идентичен начин.

Шоколадът съдържа ли холестерол?

Холестеролът се съдържа предимно в животински продукти. Като продукт на растителна основа, какаовото масло съдържа само малко количество холестерол. В резултат на това черният шоколад съдържа много малко количество холестерол (по-малко от 5 mg/100 g). Тъй като млечният и белият шоколад съдържат мляко на прах, те съдържат малко повече холестерол, но тези количества остават незначителни. Млечният и белият шоколад съдържат съответно около 15 и 20 mg холестерол на 100 g. За сравнение, нивото на холестерол в яйцата е почти 380 mg на 100 g (1).

Освен това, става все по-прието, че хранителният холестерол има минимално влияние върху холестерола в кръвта². Например, в новите американски диетични насоки, холестеролът вече не се счита за хранително вещество, което предизвиква опасения(3).

1. CIQUAL. French food composition database. 2016 https://pro.anses.fr/TableCIQUAL/index.htm
2. The Role of Dietary Cholesterol in Lipoprotein Metabolism and Related Metabolic Abnormalities: A Mini-review. Kapourchali FR, Surendiran G, Goulet A, Moghadasian MH. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Oct 25;56(14):2408-15. Review
3. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary. Guidelines for Americans