Класики с модерен прочит: Торта Гараш

29 авг 2023

Хранене

Класики с модерен прочит

В Пуратос вярваме, че всяко сладкарско творение има история, която си струва да разкажем. Съхранявайки историята на класиката, добавяме и модерен прочит на оригиналната рецепта. Така отразяваме съвременните тенденции в сладкарството:

·       Здравословни десерти: за нас в Пуратос това означава повече плодове, по-малко захар, по-чист етикет.

·       Десерти, произведени по устойчив начин: залагаме на изделия със 100% растителни съставки, плодови пълнежи „от полето до вилицата“ и Cacao-Trace сертифицирани какао и шоколад.

·       Креативни десерти: изненадваме нашите клиенти с вкус, текстура и атрактивна визия. 

Историята на една класика

Няма българин, който да не е опитвал торта Гараш. Но каква е историята за нейното създаване?

Няколко години след Освобождението на България, младият австро-унгарски сладкар Коста Гараш пристига в Русе с амбицията да доразвие своите знания и сладкарски умения, придобити в сладкарско училище във Виена.

Малко след като се установява в града, Коста Гараш започва работа в тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се намира до резиденцията на княз Александър Батенберг и привлича членове на местния елит, кралски особи и аристократи. Там Коста Гараш измисля нежна шоколадова торта, която в продължение на десетилетия радва небцето само на най-изисканите.

Рецептата на тортата става известна на масите едва след като е публикувана в готварска книга през 1935 г. Кръстена Гараш в знак на почит към своя създател, тортата се превръща в най-разпознаваемата и любима торта на българина.

Торта Гараш с модерен прочит

За Креативната тортата Гараш избрахме истински белгийски шоколад Белколад Амбър с вкус и цвят на карамелизирано мляко. Предизвикваме сетивата с необичайни форми и комбинации от вкусове.

Здравословният Гараш е без компромис във вкуса - рецептата се базира на истински белгийски шоколад Белколад натурален без захар.

Устойчивата торта Гараш е направена с изцяло растителни съставки (за основата използваме Изи Акти Плант, а вместо сметана в ганаша -  Амбианте) и Шоколад от произход Папуа Нова Гвинея Cacao-Trace. Вярваме, че тази веган версия ще ви изненада приятно с превъзходния си вкус.

Искате да опитате? Открийте нашите видео рецепти: