Добре дошли в Belcolade Academy – мястото, където страстта към шоколада се превръща в изкуство. Тук ще откриете магията на белгийската традиция, вплетена в модерни техники и вдъхновяващи идеи. Нашата мисия е да ви поведем на пътешествие, в което всяко какаово зърно разказва история, всяка пралина носи емоция, а всяка техника отваря врата към нови възможности.
Ще започнете с откриването на историята и произхода на шоколада – от древните цивилизации до съвременното майсторство. Ще се запознаете с различните видове какао, техниките за прецизна обработка и тайните на белгийската рецептура. Чрез дегустации ще усетите разликите между различни сортове какао и ще научите повече за програмата Cacao-Trace – мисия за устойчиво производство, високо качество и подкрепа на фермерите, които създават нашето какао.
Всеки модул в академията е hands-on обучение, съчетаващо теория и практика. Всеки участник има свое лично работно място и работи със собствените си ръце, със собствените си идеи и с персонално внимание от нашите експерти. Така изграждате солидна основа и преминавате уверено през трите нива на майсторството.
Това ниво е първата стъпка в овладяването на тънкостите при работа с шоколад. Подходящо е за начинаещи и за всички, които искат да надградят своите базови умения.
Ще се научите:
Чрез практическите упражнения ще усетите как с малко внимание и правилна техника, шоколадът се превръща в истинско кулинарно бижу.
Цена за участие: 700 BGN / 357.40 EUR
Това ниво ще ви запознае по-задълбочено с професионалната работа и оборудването, използвано в най-добрите шоколадови ателиета.
Ще се научите:
•Да работите с машини за темпериране и обливане
•Да приготвяте различни пълнежи за обляти пралини с балансиран вкус и дълък срок на годност
•Да овладеете техниката за машинно обливане на пралини с безупречен финиш
•Да приготвяте пралини и дражета на машини
Цена за участие: 700 BGN / 357.40 EUR
Финалното ниво е предназначено за онези, които искат да достигнат върха в шоколадовото изкуство. Под ръководството на нашите ментори ще създавате творби, които впечатляват не само с вкус, но и с артистичен замисъл.
Ще усвоите:
Специален момент: В това ниво ще имате изключителната възможност да се учите от гост-ментор от Франция с международно признание в сладкарството и титла M.O.F. Той ще сподели своите тайни, ще демонстрира авторски техники и ще ви вдъхнови с иновативни подходи в работата с шоколад.
Очаквайте скоро повече информация за цена и ментор!
В Belcolade Academy ще се учите от най-добрите. Нашите hands-on обучения се водят от утвърдени професионалисти в сладкарството и шоколатиерството, които съчетават традиция, иновация и вдъхновение.
Сладкар-шоколатиер с над 30 години опит, посветил кариерата си на изкуството на десерта и финеса на шоколада. Работил като главен сладкар на Гранд Хотел София и TEA & EAT, където съчетава класиката с модерните техники, а днес е Старши технически консултант в Puratos България.
Евгени е учредител на Pastry Club Bulgaria – общност за вдъхновение и развитие в сладкарството, и един от най-разпознаваемите професионалисти в страната. Участвал е като съдия на Кулинарна купа на България (2016, 2019, 2023) и е представлявал България на Световното първенство по сладкарство в Милано (2017).
Той е преминал множество специализации в Белгия, Франция и Италия, обучавайки се при водещи имена като Стефан Леру, Доминик Персоне, Мишел Екерман и Джефри Де Веер. Неговият стил съчетава традиция и иновация, а философията му е ясна:
„Работата с шоколад е моя страст и свобода. Тя ми дава възможност да творя, да експериментирам и да изразявам себе си чрез вкусове, аромати и емоции.“
Сладкар-шоколатиер с над 12 години опит, отдала кариерата си на изкуството на десертите и магията на шоколада. Родом от Одеса, Украйна, Катерина е магистър по хранителни технологии и започва професионалния си път като майстор-сладкар в ресторанти, където усъвършенства изкуството на фините десерти.
По-късно се присъединява към екипа на Puratos Украйна като технически консултант, където повече от 6 години обучава професионалисти и развива нови концепции. От 2022 г. е част от Puratos България, където предава своя опит и вдъхновение.
Катерина е преминала обучения в Белгия с едни от най-уважаваните майстори в света – Джонатан Мугел (MOF ), Мишел Екерман, Джефри де Веер, Стефан Ле Ру (MOF ) и Андрей Дубовик. Член е на Гилдията по сладкарство и шоколатиерство, носител на оранжев колан и в двете направления.
Програмата за устойчивост, разработена от Пуратос Cacao-Trace, започва в нашите местни центрове след прибиране на реколтата, където експертите на Пуратос предават своите знания за процеса на ферментация.
Високото качество на какаовите зърна е от полза за всички, особено за производителите им, които от една страна получават по-висока цена на зърната, а от друга - финансов бонус от цената на всеки произведен и продаден от Пуратос килограм шоколад.
Успехът на програмата означава перфектен вкус на шоколада и подобряване качеството на живот на участващите в нея фермери.
Избирайки устойчив шоколад Belcolade Cacao-Trace за вашите рецепти, вие допринасяте за програмата за устойчивост на Cacao-Trace, която позволява производителите на какао да произвеждат по-качествени зърна и спомага за превръщането на какаото в устойчив бизнес за бъдещите поколения.
Belcolade е символ на истинския белгийски шоколад – създаден за професионалисти, които търсят съвършенство. От 1988 г. обединяваме традицията и майсторството на белгийското шоколатиерство с иновации и устойчиви решения, за да предложим не просто продукт, а преживяване.
Belcolade е повече от шоколад – това е партньорство, вдъхновение и обещание за вкус, който обединява хората и оставя трайна емоция.