Училищата по Пекарство на Пуратос за по-добър живот в Индия и Бразилия

Ние вярваме, че е много важно не само да споделяме нашите умения и ноу-хау с  търговските ни партньори – хлебозаводи, супермаркети и останалите, на които доставяме суровини, но и да помогнем на непривилегированите общности в страните, в които работим. Да бъдем надежден местен партньор е част от нашата международна бизнес философия, която демонстрирахме с откриването на училищата за хлебарство в Индия и Бразилия.

Както и в много други развиващи се страни, вкусовете на потребителите в Индия и Бразилия стават все по-западни, с нарастващо търсене на готови продукти като торти, сладкиши и шоколад. Супермаркети, пекарни и сладкарници, както и хотели и круизни кораби, всички те искат да увеличат гамата от продукти, които предлагат. Много от тях обаче страдат от значителен недостиг на квалифицирана работна ръка.

Пекарите на бъдещето

Решени да обучим младите хора на уменията, необходими за работа в секторите на хлебопроизводство, сладкарство и шоколатиерство, Пуратос инвестира в две училища по хлебарство - едно в Бразилия и едно в Индия. В двете страни курсовете са предназначени да вземат ученици след основното образование и да им дадат практическо обучение, необходимо за достоен живот. Програмата включва и стаж в различни компании, по време на които на студентите се заплаща. Също така се ангажираме да наемем ученици, завършили училища в Индия, Бразилия или другаде или да ги изпратим на работа при някой от нашите партньори.
Въз основа на доказания успех на проектите в Индия и Бразилия планираме да разширим програмата така, че още повече млади хора от развиващите се страни да превърнат своята страст към хлебарството, сладкарството и шоколатиерството в начин на живот.

Индия

Първото ни училище за хлебарство беше открито в Индия през август 2014 г. Двадесет и пет ученици от непривилегировани райони следват програмата всяка година. Уроците са много и разнообразни, като се започне от изучаването на основите в готварството и хлебарството, за да се стигне до по-напреднали уроци в сладкарството и правенето на шоколад.

Бразилия

През април 2015 г. в сътрудничество с фондация "Gol de Letra" стартирахме подобен проект в непривилегирован квартал на Сао Паоло в Бразилия, където всяка година около двадесет ученици имат възможност да участват в работилници за период от 18 месеца.

Ако искате да научите повече за училищата за пекарство, моля, свържете се с вашия представител.