29 апр 2024
Бриошът е новата световна сензация. През последните три години търсенето му в онлайн пространството е нараснало с повече от 15%, с 20% повече са новите продукти за всяка година! Над 1000 нови продукта тип бриош в над 60 страни са пуснати на пазара.
И така, какво точно е бриош? Бриошът е възхитително сладко печиво, традиционно приготвяно с масло и яйца, които му придават богат, леко сладък и маслен вкус. Бриошът е известен и със своята мека, пухкава текстура, която е резултат от високото съдържание на мазнини в тестото.
Най-автентичният и класически бриош идва от Нормандия, регион в Северна Франция, известен с качественото си масло. Интересното е, че в много автентични рецепти за бриош се изисква 400 г масло на килограм брашно. Името "бриош" идва от старата френска дума "brier", което означава "натрошаване на тестото". През вековете печивото се разпространяват в много региони и сега във Франция има над 30 различни вида бриош, като почти всеки регион има своя собствена разновидност.
Франция като цяло е известна със своите красиви гледки, богата култура и история, а Париж често е наричан градът на любовта. Очарованието и романтиката на Париж са признати по целия свят, което се обяснява с неговите големи булеварди и паметници като Айфеловата кула или Моста на изкуствата, наричан още моста на влюбените.
В допълнение към културното наследство е и славата на френската кухня, прочута с над 600 ресторанта със звезда Мишлен в страната към 2022 г. С повече от 30 вида бриош, няма начин да не попаднете на вкусното печиво и да му се насладите.
Brioche Parisienne, also referred to as "brioche à tête," has a unique shape with a smaller "head" on top of a larger round loaf. This delicious brioche gained fame in the 18th century and remains a cherished favorite in Paris.
Някои от най-популярните видове бриош във Франция включват Brioche Parisienne, Brioche Vendéenne, Brioche de Nanterre и Tropézienne. Brioche Parisienne е вид бриош, оформен с две топки тесто една върху друга и е популяризиран през 18 век. Brioche Vendéenne е сплетен бриош, традиционно произведен в региона Vendée във Франция и често се сервира на сватби и великденски тържества.
The Chinois consists of a tender, buttery dough rolled around a creamy patisserie filling, often enriched with chocolate chips or raisins. Its name may have originated from a Frenchman's humorous struggle with the original German name "schneckenkuchen" (snail pie), or from the conical shape resembling a Chinois sieve.
Brioche de Nanterre is characterized by its rectangular loaf shape, made by arranging small balls of dough neatly in the baking pan. This method not only gives it a characteristic appearance but also makes it perfect for sharing with loved ones. The bread originated in the 16th century in Nanterre, near Paris.
The Tropézienne is a round brioche generously filled with orange-scented cream and decorated with pearl sugar sprinkles. It owes its name to iconic French actress Brigitte Bardot, who fell in love with it during filming in Saint-Tropez in 1955 and named it 'La Tarte Tropézienne'
From the picturesque region of Bresse in eastern France, the Bressane is known for its rich, buttery flavor and delicate texture. The brioche stands out for its distinctive round shape and is often decorated with granulated sugar on top so it's no coincidence that it’s also referred to as "tarte sucrée”.
The Saint-Genix, from Saint-Genix-sur-Guiers, is a brioche adorned with with iconic pink praline. It originated in Lyon, and legends say that a creative pastry chef added a touch of pink to the candied nuts, inspired by the Rhône’s rose gardens.
Brioche de Nanterre е правоъгълен бриош с форма на хляб, който произхожда от град Нантерот от началото на 1900 г. Tropézienne, от друга страна, е захарен бриош, напълнен със сметана и е създаден от Александър Мика през 50-те години на миналия век в град Сен Тропе.
Фокусирайки се върху балансираните разходи и желанието да бъдем различни, можем да ви помогнем да създадете перфектния вкус и текстура в рецепти за бриош. Ние предлагаме широка гама от ключови съставки: подобрители като Софтър Фреш, специални мазнини Миметик, глазури и закваски Сапоре Алчина.
Вижте нашата рецепта и внесете не само френски нотки във вашата продуктова гама, но и отговорете на нуждите на потребителите на утрешния ден. С експертния опит на нашите хлебари ще ви помогнем да направите вкусни и иновативни бриош продукти, които се открояват в нарастващата категория.