Всичко, което трябва да знаете за бриоша

12 апр 2023

Бриошът е новата световна сензация. През последните три години търсенето му в онлайн пространството е нараснало с повече от 15%, с 20% повече са новите продукти за всяка година! Над 1000 нови продукта тип бриош в над 60 страни са пуснати на пазара.

И така, какво точно е бриош? Бриошът е възхитително сладко печиво, традиционно приготвяно с масло и яйца, които му придават богат, леко сладък и маслен вкус. Бриошът е известен и със своята мека, пухкава текстура, която е резултат от високото съдържание на мазнини в тестото.

Произход на бриоша

Най-автентичният и класически бриош идва от Нормандия, регион в Северна Франция, известен с качественото си масло. Интересното е, че в много автентични рецепти за бриош се изисква 400 г масло на килограм брашно. Името "бриош" идва от старата френска дума "brier", което означава "натрошаване на тестото". През вековете печивото се разпространяват в много региони и сега във Франция има над 30 различни вида бриош, като почти всеки регион има своя собствена разновидност.

А какво да кажем за Франция?

Франция като цяло е известна със своите красиви гледки, богата култура и история, а Париж често е наричан градът на любовта. Очарованието и романтиката на Париж са признати по целия свят, което се обяснява с неговите големи булеварди и паметници като Айфеловата кула или Моста на изкуствата, наричан още моста на влюбените.

В допълнение към културното наследство е и славата на френската кухня,  прочута с над 600 ресторанта със звезда Мишлен в страната към 2022 г. С повече от 30 вида бриош, няма начин да не попаднете на вкусното печиво и да му се насладите.

Някои от най-популярните видове бриош във Франция включват Brioche Parisienne, Brioche Vendéenne, Brioche de Nanterre и Tropézienne. Brioche Parisienne е вид бриош, оформен с две топки тесто една върху друга и е популяризиран през 18 век. Brioche Vendéenne е сплетен бриош, традиционно произведен в региона Vendée във Франция и често се сервира на сватби и великденски тържества.

Brioche de Nanterre е правоъгълен бриош с форма на хляб, който произхожда от град Нантерот от началото на 1900 г. Tropézienne, от друга страна, е захарен бриош, напълнен със сметана и е създаден от Александър Мика през 50-те години на миналия век в град Сен Тропе.

Ние от Пуратос можем да ви помогнем

Фокусирайки се върху балансираните разходи и желанието да бъдем различни, можем да ви помогнем да създадете перфектния вкус и текстура в рецепти за бриош. Ние предлагаме широка гама от ключови съставки: подобрители като Софтър Фреш, специални мазнини Миметик, глазури и закваски Сапоре Алчина.

Вижте нашата рецепта и внесете не само френски нотки във вашата продуктова гама, но и отговорете на нуждите на потребителите на утрешния ден. С експертния опит на нашите хлебари ще ви помогнем да направите вкусни и иновативни бриош продукти, които се открояват в нарастващата категория.