Любопитната история на кроасана

29 яну 2023

Blog
Article
Inspiration

За повечето хора кроасаните са типично френски, също като Айфеловата кула или френския флаг. Но да се ровим в историята на това класическо печиво, означава да следваме криволичещ път и митове, а това показва, че обичаните днес кроасани, са сравнително скорошна еволюция на рецептата.

От къде произхождат кроасаните?

Има няколко истории, за които се смятат за обяснение на произхода на кроасаните. Въпреки че експертите са направили всичко възможно да се опровергаят тези апокрифни истории, историческите доказателства показват по-категорично едно - че историята на кроасана започва в Австрия, а не във Франция.

 

Широкото разбиране е, че днешният кроасан е потомък на „kipferl“ (или kipfel) – австрийски сладкиш с форма на полумесец, който прилича на по-тънък, по-плътен кроасан, приготвен с обилно количество масло и често сервиран, гарниран със захар и бадеми.

 

Австрийският kipferl датира още от 1683

Въпреки че наследяването на корасана от австрийското печиво е широко прието, историята за произхода на "kipfel" също е изпълнена с митове. Според легендата той е възникнал в края на 17-ти век при честване на победата на Австрия над Османската империя при обсадата на Виена.

Както се казва в историята, виенските пекари (които често са работили в мазета), ставайки рано за начало на работния си ден, чули османците да се опитват да пробият тунел в силно оградения град. Пекарите алармирали и австрийците успяли да победят своите бъдещи нападатели.

За да отпразнуват техния героизъм, виенските пекари направили "kipfel" с извита форма, наподобяваща полумесеца на османското знаме.

Тази история обаче е широко пренебрегвана, като експертите твърдят че "kipfel"  (или неговите предшественици) са приготвяне още от 13-ти век.

От Виена до Париж

Как обаче този виенски деликатес се превърна в най-обичаното изделие във Франция? Както може би очаквате, има редица истории.

Една легенда приписва представянето на kipferl в Париж, тъй като той произхожда от родната на Мария Антоанета Австрия, която донася от него, когато се омъжва за крал Луи XVI през 1770 г. Това е още един мит!

Истинското раждане на кроасана по-точно се приписва на Аугуст Занг -  австрийски предприемач, който отваря булангерия във виенски стил в Париж през 1838 г.

Виенската пекарна на August Zag на Rue Richelieu 92, Париж

Именно тук, популярен локално просто като „Zang’s“, парижани за първи път виждат това, което ще се превърне в кроасан. Въпреки че Zang’s е отворен само две години, неговите уникални продукти на виенската му серия, както и маркетингов нюх (използване на реклами във вестници и пищни витрини за привличане на клиентите) превръщат kipfer-a му в сензация; при това толкова много, че по времето, когато Zang's затваря през 1840 г., вече има дузина имитатори, които приготвят печивото във формата на полумесец.

Не след дълго то е сериозна част от парижката култура, като френската дума „кроасан“ (означаваща „полумесец“) заменя оригиналното австрийско име.

Днес кроасаните са навсякъде по света

Без съмнение Август Занг не е  предвиждал глобалното влияние, което ще има неговото парижко-виенско произведение. От 1838 г. до днес популярността на кроасаните в световен мащаб бързо расте и е наистина зашеметяваща.

Скорошно проучване оцени размера на глобалния пазар на кроасани на 6663,1 милиона щатски долара, като прогнозираният растеж се очаква да достигне 8574,66 милиона щатски долара до 2027 г.¹.

Тръгвайки от Австрия през 13-ти век и обхващайки период от 800 години кроасанът вече има световното значение в наши дни, а историята му е наистина забележителна. Още по-забележително е, че въпреки че се наслаждаваме на тези невероятно популярни и вкусни сладкиши от стотици години, все още има нови и вълнуващи варианти на създаваната рецепта.

Гладни ли сте за кроасанени рецепти?

Ето една от любимите ни рецепти