Навиците за здравето и храненето по време на ограниченията, породени от COVID-19

За съжаление, в момента всички сме изправени пред криза. Избухването на Covid-19 повлия на ежедневието на хората по безпрецедентен начин в световен мащаб. Само за няколко месеца разпространението на този вирус затвори училища, офиси, магазини и фабрики. Авиокомпаниите са заземени. Границите са затворени. Броят на жертвите непрекъснато нараства и много от нас са под карантина у дома.

Естествено е, че хората може да се чувстват уплашени, притеснени, разтревожени и затруднени от ситуацията, виждайки постоянните сигнали и медийното отразяване по отношение на разпространението на вируса. Вече е ясно, че Covid-19 не засяга само хората, които са тествани положително: неговият обхват е много по-широко разпространен и почти всеки изпитва повишаване на нивото на тревожност и стрес, спад на физическата активност и спад в социалните взаимодействия, свързани с принудително заключване.

Въпреки това, малките промени в нашето ежедневие биха могли частично да смекчат негативния ефект от временното задържане, в което сме заставени. Ето списък от навиците, които да запазим, подобрим и пък спрем: те ще ни помогнат да се грижим за себе си и един за друг през тези предизвикателни времена.

ЗАПАЗЕТЕ...

Здравословно хранене
Въпреки че нямаме конкретни доказателства относно специфични хранителни фактори, които могат да намалят риска от остри инфекции като Covid-19, ние знаем, че  храненето на здравословна диета е от решаващо значение за поддържането на имунната ни система и настроението ни положително. Знаете ли, че диета, богата на фибри (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да допринесе за увеличаване на консумацията на фибри) помага за намаляване на общото ниво на възпаления в тялото и може да бъде свързана с по-малка вероятност да имате депресивни симптоми [1] [2].

Храненете се заедно
Ако живеете с един или повече лица, яжте поне едно хранене заедно всеки ден и дръжте масата за вечеря без екран, освен ако не използвате екрана, за да вечеряте на дълги разстояния с близки хора. Знаете ли, че честата семейната закуска е свързана положително с няколко маркера за по-добро качество на правената диета, както при по-висок прием на плодове и пълнозърнести храни и по-нисък риск от наднормено тегло / затлъстяване [3].

Вашите рутинни упражнения
Има много безплатни източници за виртуални упражнения, достъпни онлайн. Не е необходимо да излизате от вкъщи или да използвате скъпо оборудване, за да направите добра тренировка. Всички сме добре запознати с физическата полза от тренировкитеа, но знаете ли, че според скорошно проучване на Евробарометър има значителна и положителна връзка между упражненията и удовлетвореността от живота [4]. Както древните мъдреци са казвали „ Mens sana in corpore sano “ (здрав ум в здраво тяло).

Вашият редовен сън .
Опитайте се да се събудите и да си лягате около същото време, както обикновено бихте направили. Наличието на ритъм на съня го поддържа балансиран, което не само ни помага да постигнем по-дълбок, по-спокоен сън, но също така регулира апетита и настроението. Знаете ли, че високата дневна променливост в продължителността на съня - повече от средната продължителност на съня - е свързана с лошото качество на съня и лошото самоотчитане на благосъстоянието [5].

[1] Swann, Olivia G. et al. "Диетичните фибри и връзката със състояния на депресия и възпаления." Хранителни прегледи (2019).
[2] Miki, Takako, et al. "Прием на диетични фибри и депресивни симптоми при японските служители: проучване за хранене и здраве на Furukawa."  Хранене  32.5 (2016): 584-589.
[3] Ларсън, Никол и др. „Храненето на закуска и вечеря заедно като семейство: асоциации със социодемографски характеристики и последици за качеството на диетата и състоянието на теглото.“ Списание на Академията за хранене и диететика 113.12 (2013): 1601-1609.
[4] Долан, Пол, Георгиос Каветос и Иво Влаев. „Тренировката за щастие“.  Изследване на социалните индикатори  119.3 (2014): 1363-1377.
[5] Лемола, Сакари, Томас Ледерман и Елиът М. Фридман. "Променливостта на продължителността на съня е свързана със субективното качество на съня и субективното благополучие: проучване на актографията." PloS one  8.8 (2013)

ПОДОБРЕТЕ ...

Вашите умения за готвене
Възползвайте се от ограниченото хранене навън / използвайте възможности да се върнете към готвенето на по-здравословни ястия за себе си и семейството си.
Знаете ли, че яденето на домашно приготвени ястия повече от пет пъти седмично значително увеличава консумацията на плодове и зеленчуци, увеличава вероятността да имате нормален BMI и намалява с 28% вероятността от наднормено тегло [6].

Вашата рутинна на миене
Заедно с кашляне или кихане в кърпичка и избягване на излизане от вкъщи, ако имате някакви признаци на заболяване, миенето на ръце е „стара” практика, която ни помага да предотвратим всякакъв вид вирусна инфекция, като грипния вирус. Знаете ли, че за да бъдете ефективни ,  трябва да измиете ръцете си със сапун и вода или със средства за дезинфекция на ръцете поне 20-30 секунди. Един лесен начин за постигане на време е чрез изпяване на цялата песен за щастлив рожден ден, два пъти [7].

 

6] Mills, Susanna, et al. "Честотата на хранене с домашно приготвени ястия и потенциални ползи за диетата и здравето: анализ на напречен разрез на кохортно проучване." Международно списание за поведенческо хранене и физическа активност  14.1 (2017): 109.
[7]  https://www.unicef.org/coronavirus/everything-you-need-know-about-washing-your-hands-protect-against- коронавирус-covid-19
[8] Патън, Дъглас и Мелани Айрънс. „Комуникация, чувство за общност и възстановяване след бедствия: проучване на случая във Facebook.“ Граници в комуникацията  1 (2016): 4.

Чувството за общност 
В тези времена на страх, несигурност и изолация (както физическа, така и социална) трябва да засилим чувството си за общност, като се свързваме и подкрепяме един друг. 
Знаете ли, че  по време на катастрофален пожар в Тасмания  през 2011 г. общността, която се разрастваше във Facebook страницата  Tassie Fires  - We Can Help играеше основна роля за осигуряването на навременна комуникация. Това също така помогна на хората да развият нови и проникновени отношения, да се чувстват с повече възможности, да управляват по-добре нивото на стреса си и да повишат цялостното психологическо благополучие [8].

СПРЕТЕ С...

Прекомерно гледане на новини и медии

Изберете конкретно време през деня, когато ще получавате актуализации, и се уверете, че те са от реномирани и надеждни източници. Прекомерното излагане на медиите може да засили чувството на страх и тревожност, без да предлага нова представа по въпроса. Знаете ли, че според скорошно проучване хората, които получават най-вече своите новини от Covid-19 от социалните медии, най-вероятно ще ги съобщят като "напудрени" новини. [9]

Негативно мислене.
Съсредоточете се върху добрите неща в живота си и не забравяйте: позитивното мислене може да се научи. Можете да започнете с малки стъпки, като се съсредоточите върху област, която смятате, че може да бъде лесно променена, давайки си разрешение да се смеете дори в стресови времена, заобикаляйки се с позитивни хора и практикувайки положителна самостоятелна беседа.
Знаете ли , че Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на медиите да намерят възможности за увеличаване на гласността, положителните истории и положителните образи на местни хора, които са преживели новия коронавирус и са се възстановили или които са подкрепили любим човек чрез възстановяване и са готови да споделят своя опит. [10] [11].

Повече за това как Пуратос се справя с COVID-19

Както се отнася за всички, за нас в Пуратос  Коронавирус оказва значително влияние върх работата и ежедневието.
Бихме искали да Ви информираме, че в пълно съответствие с насоките на местните власти по целия свят, Пуратос е предприел всички вътрешни мерки, необходими за укрепване на здравето и безопасността на служители и бизнес партньори, както и продължава да осигурява производството и доставка на нашите продукти за всички наши клиенти.

Ако имате въпроси, моля,  посетете нашия уебсайт  или се свържете с местния представител на Пуратов.

Тази статия се основава на текущата налична информация и ще бъде актуализирана съответно.

ИМАТЕ ИДЕИ?

Ако имате свои идеи, които желаете да бъдат включени, моля споделете на електронна пощенска кутия: office@puratos.bg.