30 авг 2023
В Пуратос вярваме, че всяко сладкарско творение има история, която си струва да разкажем. Съхранявайки историята на класиката, добавяме и модерен прочит на оригиналната рецепта. Така отразяваме съвременните тенденции в сладкарството:
· Здравословни десерти: за нас в Пуратос това означава повече плодове, по-малко захар, по-чист етикет.
· Десерти, произведени по устойчив начин: залагаме на изделия със 100% растителни съставки, плодови пълнежи „от полето до вилицата“ и Cacao-Trace сертифицирани какао и шоколад.
· Креативни десерти: изненадваме нашите клиенти с вкус, текстура и атрактивна визия.
Историята на една бисквитка и нейната торта
Макар често да я възприемаме за типично българска, бисквитената торта се среща още в ирландската, английската, датската, арабската (особено тунизийската, под името Khobzet Hwe) и еврейската кухня. Предполага се, че съществува от поне 500 години и идва от Франция - на старофренски думата "бисквита" означава "печен два пъти".
Първоначално бисквитите са използвани като храна на корабите по време на дългите морски пътувания, тъй като могат да се съхраняват без развала в течение на месеци. Те били толкова твърди, че някои от моряците ги използвали като пощенски картички. Един от най-ранните оцелели екземпляри от такава корабна бисквита-картичка е от 1784 г. и се съхранява в Националния морски музей в Гринуич, Лондон.
За баща на най-популярната правоъгълна маслената бисквита Пти Бьор (Petit Beurre), несправедливо наричана у нас „обикновена“, се счита Louis Lefèvre. Първоначално той продава бисквити на английската фабрика Huntley & Palmers, а около 1850 г. започва собствено производството. И така до 1886 г., когато се във фабриката му в Нант се появява квадратната маслена бисквитка, популярна днес в целия свят.
Бисквитена торта – от кухненския десерт до ентремето
Класическата бисквитена торта има различни версии по света, но в България обикновено се приготвя с бисквити Пти Бьор, залети с варен нишестен или яйчен крем. Десертът става изключително популярен по времето на социализма, когато индустриалното производство на бисквити е в подем. В по-късни времена, разнообразието от бисквити и достъпа до повече суровини за крема подобряват изделието, но то все още остава твърде обикновено и еднообразно. Ето защо решихме да му вдъхнем живот!
Запазихме класическата Бисквитена торта семпла, но изключително вкусна благодарение на крема с варене Кремихот. Декоририрахме със стърготини от истински белгийски млечен шоколад – Белко шейвингс.
Съхранявайки рецептата на класиката, ето и нашия модерен прочит:
Креативната бисквитена торта изпълнихме в необичайна форма, добавяйки Джем от Червена скандинавска боровинка и завършвайки кубчетата от бисквитен мус с велвет ефект.
Здравословната Бисквитена торта: Заменихме стандартните бисквитки с пълнозърнести, направени с Изи крисп и никаква добавена захар. Намалихме значително захарта и в крема, използвайки Кремихот и Фестипак. Добавихме Топфил Череша, за да спазим нашето обещание за повече плодове.
За Устойчивата Бисквитена торта заложихме на изцяло Cacao-Trace сертифицирани шоколади.
Искате да опитате? Свържете се с нас, за да препоръчаме точните съставки и рецепти.