Tres Leches : любимият десерт на Южна Америка

19 окт 2023

Произход и разпространение

Ако латиноамериканският произход на "тортата с трите млека" - Pastel de Tres Leches  - е практически извън съмнение, точното място на нейното зараждане е обект на множество спорове. За някои това е  Никарагуа, за други от Мексико, трети приписват заслугите на Доминиканската република или на кубинската изгнаническа колония във Флорида.

 

Все пак, най-вероятно първоизточник на десерта е Мексико - Maria Dolores Torres Yzabal (източник: The Mexican Gourmet) съобщава, че Трес Лечес произхожда от мексиканска пекарна. Това се потвърждава от Patricia Quintana (източник: The Taste of Mexico), която е убеденa, че тортата - такава, каквато я познаваме днес - идва първоначално от северозападната крайбрежна провинция Sinaloa.

 

Възходът на десерта през 50-те години на миналия век се свързва с експанзията на швейцарската компания Nestlé в Латинска Америка с продукти като мляко на прах, подсладено кондензирано мляко, изпарено мляко, сметана. Успехът, който съпътства Трес Лечес от самото начало, се дължи на много специфичната консистенция на блата, обилно сиропиран със смес от три вида мляко: подсладено кондензирано мляко, изпарено мляко и прясно мляко. От Nestle решават да отпечатат рецептата на етикета на своите продукти, за да стимулират продажбите им, и така правят тортата Трес Лечес изключително популярна. Днес тя може да бъде открита не само в Централна Америка и Карибите, но и на Балканите (Сърбия, Македония, Косово и Албания), Мала Азия (Турция), Далечния изток (Япония) и дори Австралия.

Вариации

Има много варианти за приготвяне на Трес лечес. В Карибите и Централна Америка, кондензираното мляко често се заменя с подсладен крем от кокосово мляко, към което понякога се добавят няколко супени лъжици ром. В южната част на Съединените щати, към блата обичат да добавят парчета ядки пекан и да декорират десерта с избита сметана. Турската версия, известна като trileçe, използва три различни вида мляко за направата на сиропа: кондензирано краве мляко, биволско мляко и козе мляко.

Обичайна консумация 

Често приготвяна за празници и по специални поводи, Трес Лечес може да се консумира целогодишно. Приготвя се на два етапа. Първоначално се изпича блата със специфична, подобна на гъба консистенция, която може да поеме невероятно количество сироп, запазвайки своята текстура. След това се приготвя заливката от три млека – тук също има вариации, в зависимост от достъпността на суровините и вкуса на сладкаря. Декорацията от бита сметана (на Балканите предпочитат карамел) понякога се съпътства от пресни плодове и се добавя непосредствено преди сервирането.

Трес Лечес от Пуратос

Черпейки опит от нашите колеги на Балканите, които предлагат Трес Лечес на своите пазари, ние от Пуратос България решихме да предоставим изпитано и удобно решение на своите клиенти. Теграл Трес Лечес е готова за употреба смес, която изисква добавянето само на яйца и вода. Пълната рецепта и нашата препоръка за магическа комбинация от три млека (прясно мляко, Шантипак/Италмакс и Дели карамел) можете да откриете тук.