6 дек 2024
Навлезте в бъдещето на сладкарството с водещите тенденции за 2025! От иновации, базирани на технологии и сладкиши, проектирани от изкуствен интелект, до сливане на глобални вкусове, прецизно дозирани порции и съблазнителни кисели акценти – тези четири тенденции ще революционизират света на сладките изкушения. Използвайте ексклузивните данни на Taste Tomorrow, за да създадете иновативни шедьоври, които впечатляват клиентите и развиват бизнеса ви.
Самият Бил Гейтс нарече развитието на изкуствения интелект (AI) най-значимия технологичен напредък на последните десетилетия. Бързият ръст на AI вече оставя своя отпечатък във всички индустрии, включително и в изкуството на сладкарството. Потребителите по света са развълнувани от творческите възможности, които изкуственият интелект носи в света на сладкишите.
Виждаме как интересът към иновации, вдъхновени от технологии, расте – особено в Италия, а през 2025 очакваме нов пик в англоговорящите и китайскоговорящите страни. В Китай броят на онлайн разговорите и търсенията, свързани с иновации в пекарството и сладкарството, се очаква да се увеличи с внушителните 41%!
Технологии като AI, 3D принтиране и автоматизация предлагат както практични, така и креативни възможности. Например, AI може да оптимизира производството чрез прецизно измерване на съставките и дори да персонализира диети според нуждите на всеки. Сладкари като Динара Каско използват технологии за създаване на уникални и зашеметяващи произведения. С помощта на AI програми като MidJourney и DALL·E, тя генерира футуристични дизайни на торти, които превръща в силиконови форми с помощта на 3D принтер – резултатът - изумителни мусови торти.
За тези, които искат да последват този пример, първата стъпка може да бъде просто да попитат AI за нови вкусови комбинации.
Пригответе се да разширите границите на кулинарното си въображение! Потребителите търсят нестандартни вкусови съчетания, контрастни текстури и смесване на кухни от различни краища на света. Тази тенденция към кулинарен микс набира популярност в англо- и португалоезичните страни и се очаква ръст в интереса от китайските (+13%), испанските (+11%) и германските (+7%) потребители.
Един отличен пример е кроасанът онигири, който комбинира сладко и солено, френско сладкарство с азиатски вкусове, хрупкава текстура и кремообразен пълнеж. Създаден в пекарната Le Levain Bakery в Сингапур, този триъгълен кроасан се предлага с вкусове като крем със зелен лук, пикантен сос Lao Gan Ma и сицилиански шамфъстък. Точно като японската закуска с пълнеж от онигири, кроасанът онигири е увит с малка лента нори.
През 2025 г. експериментирайте с необичайни комбинации, за да удовлетворите потребителското желание за нови и сетивно наситени изживявания. Популярни са:
сладкарски изделия със солени елементи;
класически западни сладкиши с източни съставки като матча, оризово брашно, мисо и юзу;
десерти с добавен алкохол или вдъхновени от коктейли, особено търсени в Китай и Япония.
Поколенията Z и милениалите популяризираха културата на „малките удоволствия“, където сами си подаряват специално лакомство като форма на грижа за себе си. Но тъй като са и здравословно осъзнати, те избират мини десерти – малки еклери, тартове, макарони или петифури.
Глобалният интерес към петифурите – изискани миниатюрни десерти, често сервирани с чай – непрекъснато расте. Изключително популярни във Франция, те намират почитатели и в САЩ, Великобритания, Бразилия и Ирландия.
Виждаме, че тенденцията за перфектната порция нараства в много езикови области: тя нараства в немската, френската и португалската. Тенденцията нараства в англоезичния и китайско-говорящия свят през 2025 г. с прогнозирани темпове на растеж съответно от 18% и 16%. Нищо чудно, тъй като 65% от потребителите предпочитат да не правят компромис с вкуса според нашето глобално потребителско проучване. Те предпочитат да консумират по-малко или да приемат по-малки порции.
Пекарната Momade в Белгия предлага всички свои изделия в три размера: мини, средни и стандартни, като мини кексчетата са толкова малки, че никой не се притеснява от калориите. Освен това индивидуалните порции са идеални за елегантно сервиране на специални поводи.
Киселите, свежи и тръпчиви вкусове са втората по големина тенденция в сладкарската индустрия! През последните 12 месеца сме регистрирали около 2.5 милиона онлайн разговори и търсения, свързани с кисели десерти по света. Тази тенденция расте изключително бързо през последната година и ще остане значима през цялата 2025 година. В англоговорящите страни тя се очаква да продължи да се развива стабилно, докато в испаноговорящия свят ще достигне пик с ръст от 6% в интереса на потребителите.
Свежите и събуждащи сетивата качества привличат потребителите към торти, сладкиши и сладкарски изделия с тръпчиви и кисели вкусове. Освен това тенденцията към кисели акценти отразява глобалния потребителски преход към смели, ярки и нетрадиционни вкусове. Хората търсят уникални и нови вкусови комбинации, като изследват вкусови територии отвъд обичайното „сладко“. Съчетавайки сладки съставки с кисели нотки, се създава балансиран и сложен вкусов профил, който гъделичка небцето. Например, еклер с хибискус и маракуя е модерен и необичаен прочит на тази сладкарска класика.
Използването на съставки, които излизат извън очевидния избор като лимон, задоволява авантюристичния дух на тези потребители. Популярните кисели вкусове идват от екзотични цитрусови плодове като юзу, угли плод, пръстов лайм и макрут лайм. Освен това, съставки на основата на оцет, като балсамов оцет, и ферментирали продукти като кефир и комбуча стават все по-популярни. Други плодове, които отговарят на този кисел вкусов профил, включват червени боровинки, череши, боровинки, сушени лаймове, ревен, нар и тамаринд.
Повече от десетилетие Taste Tomorrow помага на професионалистите в пекарството, сладкарството и шоколатиерството, като предвижда бъдещите желания на потребителите чрез задълбочени глобални изследвания. За да направим тези прогнози за тенденциите през 2025, анализираме онлайн потребителски данни с помощта на усъвършенствани семантични AI технологии. Наблюдаваме онлайн търсения и разговори за хляб, сладкиши, торти и шоколадови изделия на седем различни езика и в повече от 50 пазара. Тези данни се комбинират с прозрения от най-голямото глобално проучване на потребителите в индустрията, което осигурява цялостна глобална перспектива за настоящото и бъдещото състояние на хранителния сектор.
Разберете какво търсят потребителите в своите торти, изискани сладкарски изделия и шоколадови продукти. В нашия преглед на най-горещите тенденции в хлебарството и шоколада за 2025 ще откриете засилен интерес към мощни съставки и локална автентичност.