Чабата

Рецепта:

грама (г)
Пшенично брашно 1000
Вода 800
О-тентик Дурум 40
Сол 20

Метод на работа:
Месене (спирален миксер): 10 мин. на бавни и 7 мин. на бързи обороти. Добавете водата на няколко стъпки, за да получите по-добро развитие на тестото. Температура на тестото 25-27 оС. Оставете тестото да почине 60-90 мин. на стайна температура. Разделете го на късове по 150 г за малка и 350-400 г за голяма чабата. Междинна ферментация около 10-20 мин. Оформете в характерната за чабата форма. Втасването на тестото е около 30 мин. на стайна температура. Печете при температура 270-230 оС за малката Чабата и на около 240-230 оС за голямата Чабата с първоначална пара. Времето за печене варира от 22 до 30 минути в зависимост от грамажа.