Тънките питки са семпли, но безкрайно универсални. Познати са по целия свят. За професионалните пекари те предлагат адаптивен формат както за традиционни, така и за иновативни приложения — независимо дали става въпрос за кетъринг, замразени или пресни хлебни изделия.
Puratos ви предлага не само качествени съставки, но и ви помага да усъвършенствате уменията си в направата на плоските питки.
Тортили, пухкави пити или лаваш – плоските питки може да изглеждат семпли, но всеки вид от тях изисква свой собствен подход. Начинът, по който смесвате, оформяте и печете тестото, оказва пряко влияние върху крайния резултат.
Плоските питки имат своите наименования и специфики за приготвяне в различните крайща на света. Приготвят се с няколко съставки като брашно, вода и сол. Специфично при всички плоски питки е, че тестото се разточва или пресова до тънка, плоска форма преди печене или готвене. Срещат се в много световни кухни и варират от меки и гъвкави до хрупкави и структурирани. Най-често служат като основа, обвивка или самостоятелен продукт в различни хлебни изделия.
Разработете своя продукт с чист етикет, усъвършенствайте рецептата си в замразен вариант или използвайте традиционна рецепта за съвременно производство. Всичко започва с правилното планиране и подготовка за направата на характерна тънка питка.
🌽Царевична тортила: Традиционна мексиканска питка, направена от царевично брашно, перфектна за тако.
🌱Нисковъглехидратна тортила: Чудесна версия за всички, които са на специална диета с нисковъглехидратни храни.
🥘 Чапати: Традиционна индийска питка, направена от пълнозърнесто пшенично брашно, вода и сол, приготвена на гореща плоча без набухвател. Чапатито е меко, тънко и обикновено се сервира заедно с къри или яхния.
🥠Лаваш: Тънък, мек плосък хляб, традиционно опечен в пещ. Често се използва за увиване на плънка или се сервира със сосове. При съхранение изсъхва и става хрупкав.
🌯Пилешки урап-сандвич : Вкусна тънка питка, навита със сочни пилешки хапки, свежи зеленчуци и апетитни сосове.
🌮Протеинов урап-сандвич: Богат на протеини от растителен произход за здравословна закуска в движение.
🧀Пърленка със сирене и кашкавал Мека тънка питка, поръсена със сирене и кашкавал.
🧄Чеснова пърленка: Ароматна и вкусна питка с чесън и масло, идеална в комбинация с основно ястие.
🥙Пита гирус: Гръцка традиционна питка, която се пълни с месо, свежи зеленчуци и дзадзики сос.
За да имаме добре приготвени тънки питки, трябва да започнем с подготовката на съставките за приготвянето на тесто, което е лесно за работа, гъвкаво за различни формати и осигурява правилната текстура всеки път. Целта е последователност без компромис с качеството, независимо коя от различните видове питки произвеждате.
Ние разработваме съставки, които подкрепят здравословния начин на живот и подобряват благосъстоянието, като същевременно сме ангажирани със устойчивия начин на живот. С нашите иновативни решения можем да ви помогнем да имате по-добро въздействие върху здравето на потребителите и върху планетата.
В Puratos се гордеем с това, че разполагаме с експертиза и решения, които подкрепят всякакъв вид производство – от занаятчийски пекарни до индустриални предприятия.
Тортилата има дълга и интересна история, свързана с културата и хранителните традиции на древните цивилизации в Америка. Корените й са в Мезоамерика още от времето на ацтеките и маите. Тортилите се приготвят основно от царевица, която се обработва чрез древен процес, наречен никстамализация, при който царевицата се обработва с варовита вода, което подобрява хранителната ѝ стойност и създава тесто, наречено маса. Тънки кръгове от маса се пекат върху горещ комал, образувайки меки и универсални плоски питки. Тортилите са били основна храна за коренното население, използвани като основа за други ястия или консумирани с боб и яхнии.
След европейската колонизация се появяват пшеничните тортили, които предлагат алтернатива на традиционния царевичен вариант. Днес тортилите остават културен символ в мексиканската кухня, като служат за основа на тако, енчилада и кесадия, и са придобили световна популярност благодарение на своята адаптивност. Тортилите олицетворяват хранителност и традиция, пренасяйки изобретателността и наследството на древните мезоамерикански цивилизации в съвременния свят.
Основната разлика се крие в тяхната роля и употреба. Тортилата е вид плосък хляб, произхождащ от Мексико, традиционно приготвян от царевично или пшенично брашно. Тя е основна съставка на ястия като тако, бурито и кесадия.
От друга страна, „урап“ (wrap) се отнася до ястие или концепция, а не до конкретен вид хляб. За направата му се използват тортили или подобни тънки питки (като лаваш или пита), за да се обвият различни плънки – месо, зеленчуци и сосове. При направата на урап може да се използват всички видове плосък хляб, дори и здравословни варианти като нисковъглехидратни или протеинови.
Разберете как може да създадете хляб с квас като използвате професионалните съвети и хлебарски съставки на Puratos.