Класики с модерен прочит: Торта Шарлота

30 авг 2023

Класики с модерен прочит

В Пуратос вярваме, че всяко сладкарско творение има история, която си струва да разкажем. Съхранявайки историята на класиката, добавяме и модерен прочит на оригиналната рецепта. Така отразяваме съвременните тенденции в сладкарството:

·       Здравословни десерти: за нас в Пуратос това означава повече плодове, по-малко захар, по-чист етикет.

·       Десерти, произведени по устойчив начин: залагаме на изделия със 100% растителни съставки, плодови пълнежи „от полето до вилицата“ и Cacao-Trace сертифицирани какао и шоколад.

Креативни десерти: изненадваме нашите клиенти с вкус, текстура и атрактивна визия.

Историята на един десерт с име на жена

Шарлотата е вид пудинг с хляб, който се сервира горещ или студен. За първи път думата „шарлота“ се появява през 1796 г. в списание, издавано в Ню Йорк. Смята се, че десертът е наречен така по името на жена.

Първоначално шарлотата била по-проста – парчета хляб, блат, трохи и бисквити били заливани с плодово пюре или крем и изпичани във форма. Декорацията често била от шарки, поставяни с нагорещен уред върху изпеченото изделие. Уредът се казвал „саламандър“,  по името на митичното животно-амфибия, недосегаемо за огъня, и представлявал метален диск с дълга дръжка. Едва по-късно шарките били заменени от тънките парчета руло, които познаваме днес.

По-късно се появява и разновидността на шарлотата, наречена charlotte russe или charlotte parisienn. За нея се знае, че е създадена някъде около 1803 г. от френския шеф-готвач Antonin Carême. Той облицовал форма за печене с бишкоти и след това я напълнил с баварски крем. 

Всяко сладкарско изделие има история, която си струва да разкажем

Пресъздадохме Класическата Торта Шарлота, използвайки сместа за влажен кекс Йелоу мойст кейк за основата и рулото, както и мус от заквасена сметана и Пасионата. За заливката се доверихме на универсалната глазура за гореща и студена употреба ГлейзИт.

В Креативната Шарлота си позволихме да излезем от понятието „торта“, превръщайки я в модерен индивидуален десерт. Акцентът в него е муса, приготвен от бял белгийски шоколад Belcolade Selection, растителна сметана без захар Фестипак, чиа и малини. Завършихме изделието със замах, благодарение на специалната захар за фигури и декорации Патис‘ Омалт (изомалт)

Здравословната Торта Шарлота направихме във веган версия, стъпвайки н микса Изи Акти Плант за блатовете и Бавароа Неутрал GF и Амбианте за муса. За да намалим добавената захар, работихме с бял шоколад с малтитол. Добавихме плодове, използвайки плодовите пюрета Старфрут.

За устойчивата Торта Шарлота заложихме на вкусни Cacao-Tracе шоколади от произход Виетнам 45% и Уганда 80%. Основата и рулото направихме с микса за влажен какаов кекс Дарк Мойст кейк за съвършено шоколадово изживяване.